V Šparto priteklo pet Slovencev

03. 10. 2022

Minuli vikend (iz petka na soboto) je v Grčiji potekal sloviti Špartatlon, 246 kilometrska ultramaratonska preizkušnja. Pet Slovencev, od tega 4 naši člani, je priteklo v cilj Šparte.

V petek zjutraj (30.9.) so tekači in tekačice štartali iz Aten proti Šparti. Slovite ultratekaške preizkušnje, Špartatlon se je udeležilo 6 Slovencev, od tega štirje člani Atletskega kluba Ultramaraton Slovenija: Mirko B. Miklič (predsednik kluba), Domen Kozjek, Boštjan Schönlieb, Marko Femc, ter Frančišek Napast in Uroš Košir.

Prvi je v cilj pritekel Grk Fotis Zisimopoulos, ki je ciljno črto prečkal s časom 21:00:48. Zmagovalec prvega Špartatlona, Grk Yiannis Kouros, še vedno drži rekord z 20 urami in 25 minutami.

Domen Kozjek je od Slovencev pritekel prvi v cilj, s časom 29:20:54 (23. mesto); za njim Mirko B. Miklič, s časom 34:38:01. Boštjan Schönlieb, Marko Femc in Frančišek Napast pa so prispeli v cilj pol ure pred časovnim limitom tekme (36 ur). Marko Femc in Frančišek Napast sta se prvič spopadla s to preizkušnjo, medtem ko Urošu Koširju žal ni uspelo končati tekme.

Špartatlon je ultramaratonska tekaška preizkušnja, dolga 246 kilometrov, ki vsako leto poteka v Grčiji od leta 1983 med Atenami in Šparto, sodobnim mestom na mestu starodavne Šparte. Špartatlon temelji na teku Filipidesa, ki je dan in pol pred bitko pri Maratonu tekel iz Aten v Šparto, da bi poiskal pomoč proti Perzijcem.

Do zdaj je Špartatlon preteklo 16 Slovencev oz. Slovenk, od tega tri ženske (Ruth Podgornik Reš, Nataša Robnik, Špela Šavs). Nekateri so ga uspeli preteči celo večkrat. Od leta 1983, ko je bila prva tekma, so Špartatlon pretekli: Dušan Mravlje, Miro Režonja, Zdravko Čufar, Lojze Primožič, Mirko B. Miklič, Klemen Boštar, Miha Podgornik, Stanko Maček, Damjan Krejač, Domen Kozjek, Luka Videtič, Boštjan Schönlieb in Tomaž Kališnik.

Letos sta se tej skupini pridružila še dva: Marko Femc in Frančišek Napast.

Čestitke vsem za izjemno borbo!

Povezava na Galerijo

Vsi rezultati so dostopni na spletni strani Spartathlona.