V Šparti, poleg slovenske, plapolala tudi zastava AK Ultramaraton Slovenija

27. 09. 2021

Minuli vikend je v Grčiji potekal sloviti Špartatlon, 246 kilometrska ultramaratonska preizkušnja. Pet Slovencev, naših članov, je priteklo v cilj Šparte.

V petek zjutraj (24.9.) so tekači in tekačice štartali iz Aten proti Šparti. Slovite ultratekaške preizkušnje, Špartatlon se je udeležilo 270 tekačev iz 49-ih držav, med njimi tudi 5 Slovencev (vsi so tudi člani Atletskega kluba Ultramaraton Slovenija): Mirko B. Miklič (predsednik kluba), Luka Videtič, Domen Kozjek, Boštjan Schönlieb in Tomaž Kališnik. Prav vsi so konec avgusta nastopili na Slovenskem 12-urnem teku v Kranju, pri čemer je Domen Kozjek zmagal na 12-urni preizkušnji (pretekel je več kot 131 km), Luka Videtič pa je v Kranju zasedel 3. mesto.

Prvi je v cilj pritekel Grk Fotis Zisimopoulos, ki je ciljno črto prečkal s časom 21:57 in s tem dosegel peti najboljši čas v zgodovini Špartatlona. Zmagovalec prvega Špartatlona, Grk Yiannis Kouros, še vedno drži rekord z 20 urami in 25 minutami.

Luka Videtič je, med Slovenci, pritekel prvi v cilj, s časom 27:06:21; kmalu za njim sta bila Domen Kozjek in Mirko B. Miklič. Boštjan Schönlieb in Tomaž Kališnik sta se prvič spopadla s Špartatlonom in ga tudi uspešno zaključila.

Špartatlon je ultramaratonska tekaška preizkušnja, dolga 246 kilometrov, ki vsako leto poteka v Grčiji od leta 1983 med Atenami in Šparto, sodobnim mestom na mestu starodavne Šparte. Špartatlon temelji na teku Filipidesa, ki je dan in pol pred bitko pri Maratonu tekel iz Aten v Šparto, da bi poiskal pomoč proti Perzijcem.

Do zdaj je Špartatlon preteklo 16 Slovencev oz. Slovenk, od tega tri ženske (Ruth Podgornik Reš, Nataša Robnik, Špela Šavs).  Nekateri so ga uspeli preteči celo večkrat. Od leta 1983, ko je bila prva tekma, so Špartatlon pretekli: Dušan Mravlje, Miro Režonja, Zdravko Čufar, Lojze Primožič, Mirko B. Miklič, Klemen Boštar, Miha Podgornik, Stanko Maček, Damjan Krejač, Domen Kozjek, Luka Videtič, Boštjan Schönlieb in Tomaž Kališnik.

Vsi rezultati so dostopni na spletni strani Spartathlona