Prvenstvo Slovenije v teku na 24 ur

08. 04. 2024

Koper, 6. april
Avtor: Peter Kastelic, AZS

Andrej Tepina (AKUS) in Nataša Robnik (Kladivar) sta nova državna prvaka v teku na 24 ur. Tepina je po športnem parku Bonifika v Kopru v enem dnevu pretekel 215,72 km, Robnikova pa izjemnih 228,55 km, kar je tudi neuradni slovenski rekord.

Andrej Tepina in Nataša Robnik (Foto: Peter Kastelic/AZS)

Pripravljala sem se malo drugače kot običajno, treninge smo drugače sestavili in očitno zelo dobro. Tega teka sem se kar malo bala, ker mi 24-urni teki do zdaj niso uspeli, kot bi si želela in kot zmorem. Bil je čudovit dan, moja prednost je tudi, da imam rada toplo vreme. Največ težav sem imela med četrto in peto uro, potem pa me je vse prenehalo boleti in lahko sem se osredotočila le še na svoj tempo,” je v cilju povedala Robnikova, ki ima za seboj že nešteto ultramaratonskih preizkušenj.

Prehitela tudi vse moške

Utrujenost po takšni preizkušnji je nepredstavljiva, tudi nekateri najboljši so komaj »zlezli« na zmagovalni oder po zasluženo priznanje. “Ta teden zagotovo ne bom tekla. Verjetno bom šla s psom na sprehod na kakšen hrib, ker sem ugotovila, da mi pomaga pri regeneraciji, tekaških copat pa en teden zagotovo ne bom obula. Nimam pa veliko časa počivati, saj sem obljubila udeležbo na 12-urnem teku v Kranju, ki bo junija, tako da bo treba še trenirati,” je še dodala celjska tekačica, ki je postavila slovenski rekord, ki pa ga Atletska zveza Slovenije uradno za zdaj sicer ne beleži: “Rekord je bil moj cilj, ves čas sem ga imela v mislih in vesela sem, da mi je uspelo, saj je tek na 24 ur meni najtežja preizkušnja. Da sem prehitela tudi vse moške, pa je le še pika na i.

Najboljši trije tekači na 24 ur. (Foto: Peter Kastelic/AZS)

Prvi favorit v moški konkurenci Luka Videtič (AKUS) je odlično začel in si pritekel že precej prednosti, kmalu po pretečenih 36 kilometrih pa je začutil ostro bolečino v mečni mišici in odstopil. Odpeljali so ga na pregled v izolsko bolnišnico, a se je z berglami vrnil na prizorišče in kot direktor tekmovanja podelil medalje in priznanja najboljšim. Za kakšno poškodbo gre, bo potrebno počakati nadaljnje preiskave.

Luka Videtič (Foto: Peter Kastelic/AZS)

V sklopu tekmovanja so potekali teki na 6, 12 in 24 ur, le slednji pa je štel tudi za državno prvenstvo. V moški konkurenci je srebro osvojil Marko Femc (AKUS), ki je pretekel 200,31 km, bron pa Jan Beguš (AKUS) s pretečenimi 194,53 km.

V ženski konkurenci smo imeli tri tekmovalke. Srebro je osvojila Andreja Jesenko (AKUS), ki je pretekla 152,16 km, bron pa Marjeta Gomilšak (AKUS) s 100,16 km.


V teku na 12 ur sta slavila Boštjan Schönlieb, AKUS (110,75 km) in Alma Rihtarič, AKUS (93,42 km), v teku na 6 ur pa Damjan Krejač, AKUS (74,47 km) in Hrvatica Sendi Štrbac (72,15 km).