24 ur teka v Kopru

04. 04. 2023

Koper je v petek in soboto (31.03. in 1.4.2023) gostil že 2. tekaško tekmovanje SLO24. Letos je bilo v sodelovanju z Atletsko Zvezo Slovenije tudi prvo državno prvenstvo v teku na 24 ur pri nas.

V Sloveniji, natančneje na trim stezi koprskega športnega objekta Bonifika v Kopru, je pod okriljem Atletskega kluba Ultramaraton Slovenija (AKUS), od petka, 31. marca, do sobote, 1. aprila, potekalo 2. tekaško tekmovanje SLO24. Tekmovanje je poleg prečudovite obmorske lokacije ponujalo širok nabor različnih tekaških razdalj, med katerimi je bila tudi kraljeva tekaška preizkušnja na 24 ur, po kateri je samo tekmovanje tudi prejelo ime.

Tekaška preizkušnja je potekala na trim stezi koprskega športnega objekta Bonifika, ki ponuja moderno infrastrukturo v sožitju z naravo. Krog je dolg 1.000 metrov in je v celoti ograjen ter osvetljen. Na tekmovanju so tekmovalcem ponudili tek na 6 ur, 12 ur in 24 ur.

Lani smo bili priča tudi novemu slovenskemu rekordu na 24 ur Luke Videtiča in sicer 257,13 km. Na letošnji tekmi pa je sodelovalo poleg najboljših slovenskih ultramaratoncev tudi veliko spoštovanja vrednih tujih ultramaratoncev.

Na letošnjem tekaškem dogodku je potekalo tudi prvo državno prvenstvo v teku na 24 ur v Sloveniji, v sodelovanju z Atletsko Zvezo Slovenije. „S tem smo poskrbeli, da tudi Slovenija dobi prvega državnega prvaka na 24ur in še dodatno pripomoremo k prepoznavnosti te tekaške discipline. Skupaj z BURT-om (Bosanska Ultra tekaška ekipa) smo organizirali tudi državno prvenstvo Bosne in Hercegovine, na kar smo izjemno ponosni.“ navdušenja nad pomenom dogodka ne skrivajo organizatorji.

SLO24 je tudi prejemnik IAU bronaste značke.

Naslov prvega državnega prvaka na 24 ur je v moški kategoriji zasedel Damjan Krejač iz AK Ultramaraton Slovenija z 221,53 km, drugo mesto je pripadalo Mirku Bogomirju Mikliču (AK Ultramaraton Slovenija) z 204,66 km, tretje Marku Femcu (AK Ultramaraton Slovenija) z 195,51 km. V ženski kategoriji pa je naslov prve državne prvakinje zasedla Nataša Robnik iz AD Kladivar z 201,27 km.

Na razdalji 24 ur je v moški kategoriji zmagal Mihal Šulja iz Srbije (AK Dinamo Pančevo/Run for fun) s pretečenimi 254,74 km, drugo mesto je zasedel Romun Farkas Razvan (Super Sports Club Timișoara/Alergotura) z 245,61 km, tretje mesto pa Slovenec Damjan Krejač. Med ženskami je prvo mesto zasedla Nataša Robnik, drugo Hrvatica Mladenka Buić (AK Sljeme) z 172,44 km in tretje, prav tako Hrvatica, Daliborka Dokić (Srk Alba) z 135,86 km.

V razdalji na 12 ur je prvo mesto v moški kategoriji osvojil Poljak Andrzej Piotrowski (WKS Wawel), ki je pretekel kar 166,73 km, kar je zadostovalo za nov poljski rekord na 12 ur, nov poljski rekord na 100 milj, ter tretji najboljši rezultat v zgodovini ultra teka na 12 ur. Drugo mesto je osvojil Domen Kozjek (AK Ultramaraton Slovenija ) z 132,44 km, tretje pa tekmovalec iz Bosne in Hercegovine Sanel Kurtagic (Burt) z 131,37 km, kar je tudi zadostovalo za nov državni rekord Bosne in Hercegovine v teku na 12 ur. Med ženskami je prvo mesto osvojila hrvatica Ankica Pavlović (Ultramaraton klub Mazator) z osvojenimi 128,83 km.

Na preizkušnji na 6 ur je skozi celotno tekmo potekal napet boj med prvimi tremi tekači. Na koncu je prvo mesto osvojil Slovenec Uroš Srnec (AK Ultramaraton Slovenija) z 82,82 km, drugo mesto Italijan Benito Pasquariello (Bergamo Stars) z 81,14 km in tretje Slovenec Dejan Zorman (AD Olimpik) z 73,21 km. Med ženskami je prvo mesto osvojila Slovenka Berny Čeplak Poznič (Slovenska vojska) z 68,76 km, drugo Maja Slak (Marathon Novo Mesto) z 59,14 km in tretje Hrvatica Rahela Černeka Jacin (Olimpik Umag) s pretečenimi 58,76 km.

Na letošnjem tekmovanju je potekalo tudi državno prvenstvo Bosne in Hercegovine na 24 ur, kjer je laskavi naziv novega državnega prvaka osvojil Stefan Milović z osvojenimi 190,68 km.

Spletna stran: KLIK

Partnerji dogodka:

 • medijski partner: Radio Capris
 • Plan-net Solar d.o.o.
 • Moj Terapevt center za terapijo in izobraževanje d.o.o.
 • Now Foods Slovenija
 • Mehle celovite gradnje d.o.o.
 • Venka Vojo d.o.o.
 • Studio Refleks grafično oblikovanje in arhitektura
 • Mestna Občina Koper
 • Falanga d.o.o. Agencija za zaposlovanje
 • Tisk Print
 • Atletska Zveza Slovenije
 • Znanstveno raziskovalni center Koper
 • Pizzeria Primavera

Povezava na galerijo