SLO12RUN prejel plaketo Mestne občine Kranj

05. 12. 2022

Mestna občina Kranj je v petek, 2. decembrana predvečer občinskega praznika, na slavnostni akademiji podelila občinske nagrade in priznanja tistim, ki so v tekočem letu najbolj izstopali v lokalni skupnosti in s svojim delom pomembno prispevali k boljšemu vsakdanu občank in občanov. 

Med nagrajenci sta bila tudi Klemen Boštar in Maja Rigač (Atletski klub Ultramaraton Slovenija), ki sta prejela Plaketo Mestne občine Kranj za dogodek SLO12RUN.

Klemen Boštar in Maja Rigač

Podelitev nagrad Mestne občine Kranj – video:

  • od 43. minute dalje – obrazložitev in predstavitveni film
  • od 47. minute dalje – podelitev plakete

Obrazložitev nagrade:

Atletski klub Ultramaraton Slovenija je bil ustanovljen januarja 2020. Poslanstvo kluba je popularizacija ultramaratona, izobraževanje in zastopanje atletov na največjih tekmovanjih, informiranje javnosti in organizacija dogodkov ter mednarodnih izmenjav. Želijo si, da klub postane prostor za druženje, izmenjavo mnenj in idej, pomoč in navdih tekačicam in tekačem, tako že uveljavljenim kot tistim, ki ji šele mika ta naporni, a neizmerno izpopolnjujoč šport. Glavni cilji kluba so vzpodbujati, organizirati, uvajati in voditi člane v sodobnih oblikah športne rekreacije, zaradi varovanja njihovega zdravja in vitalnosti, razvijanja ustvarjalnosti, osebnega zadovoljstva in delovnih sposobnosti. Želijo si razvijati in širiti atletiko ter vse tekaške discipline. Razvijati rekreativni, kakovostni in vrhunski šport na področju atletskih disciplin. Delovanje atletskega kluba Ultramaraton Slovenije temelji na informiranju tekaških aktivnostih, ultramaratonskih tekih in tekaških dogodkov. Sem spada tudi organizacija rekreativne atletike za mladino, za člane kluba, priprava na tekmovanja ter razna izobraževanja. Namen članstva kluba je razvijanje medsebojnih in delovnih odnosov, sodelovanje z drugimi športnimi in družbenimi organizacijami ter skrbeti za kulturno zabavo in družabno življenje članov.

Do ideje za 12-urni tek po Kranju je prišlo leta 2015, ko se je nekaj tekaških navdušencev odločilo organizirati tekmo v teku na 12 ur, saj take v Sloveniji še ni bilo. Prvi dve tekmi (leta 2015 in 2016) sta potekali v Trbojah, leta 2019 pa so prireditev preselili v središče Kranja, z namenom privabiti čim več tekačev, gledalcev, in predvsem narediti prireditev atraktivnejšo.

Danes je to edini tovrstni tek v Evropi, ki poteka po mestnem središču. Priprave na dogodek potekajo skozi celo leto. Prizadevajo si, da na tekmo pridejo najboljši tuji ultramaratonci, zato jim pošljejo posebno povabilo, kar je povezano z dodatnimi stroški. Za uspešno prireditev je potrebno pridobiti čim več sponzorskih sredstev, zato njihove aktivnosti potekajo celo leto, praktično takoj po zaključku prireditve se že začnejo priprave za novo tekmo v naslednjem letu.

Prireditev poteka v soorganizaciji Zavoda za turizem in kulturo Kranj, s podporo Mestne občine Kranj in Atletske zveze Slovenije ter pod okriljem Atletskega kluba Ultramaraton Slovenija.

Junija 2022 je potekalo tudi 1. državno prvenstvo v teku na 12 ur. Tekma je mednarodna priznana, saj so pridobili srebrno značko Mednarodne ultramaratonske zveze (IAU, International Association of Ultrarunners), kar pomeni, da je tekma organizirana na vrhunskem nivoju. Vsako leto na predvečer tekme organizirajo pogovorni večer na temo ultramaratona, s priznanimi tujimi in slovenskimi ultramaratonci.

Prva tekma je bila leta 2015 v Trbojah, leta 2019 pa prvič v Kranju. Leta 2019 in 2021, ko je tekma potekala v Kranju je bilo preko 100 udeležencev. Leta 2019 so se odločili, da poleg 12-urnega teka, organizirajo istočasno tudi 6-urni tek, saj so želeli, da se tekme udeležijo tudi najboljši maratonci in drugi tekači. Leta 2022 je bilo na tekmi 150 tekačev iz 16 držav. Med njimi so bili svetovni prvaki, svetovni rekorderji, kot so Grk Yiannis Kouros, Poljakinja Patrycja Bereznowska, Španec Ivan Penalba Lopez, Finka Noora Honkala in najboljši slovenski ultramaratonci.

V letu 2022 so uvedli mnoge novosti kot so postavitev tribune v štartno-ciljnem prostoru, most čez Tavčarjevo ulico za lažji prehod pešcev in kolesarjev, dva povezovalca prireditve, sejem športne opreme in športne prehrane, snemanje prireditve in spremljanje tekačev v živo (livestream), kontrolo dopinga, 1. državno prvenstvo Slovenije ter državno prvenstvo tekačev iz Bosne in Hercegovine v teku na 6 in 12 ur. Leta 2023 bo tekma v nedeljo, 4. junija. Ker si vsako leto na tekmi želijo čim več tujih najboljših ultramaratoncev, so omejili število udeležencev na 150, saj jim želijo ustvariti najboljše pogoje za doseganje najboljših rezultatov oz. rekordov. Prireditev je postala odmevna, mednarodno poznana, zato pričakujejo, da bo vsako leto ob progi še več gledalcev.

Župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec, Maja Rigač, Klemen Boštar